Poiminnat kaudelta 2020

Koska säätiedotuksissa aletaan jo puhua ensilumesta, ja koska sekä veden että ilman lämpötila alkaa painua 10°C rajan viileämmälle puolelle, täytynee purjehduskausi julistaa päättyneeksi. Kesän ja syksyn aikana on tarjoitunut tilaisuuksia kokea monenlaisia hienoja hetkiä vesillä.

Sää

Kauden alku oli viileä ja tuulinen, mutta sen ei annettu estää veneilyä, kuten Likosenlahti-Sarviniemi -purjehdus osoitti. Myös syksyllä tarjoutui mielenkiintoinen tilaisuus kokea samassa paketissa ruska, lämmin ilma, rauhallinen tuuli ja kuutamopurjehdus, kun kävimme Satamosaaressa. Retki Suureen Lintusaareen oli ehkä sekä tuulen että ilmanlämpötilan suhteen tasapainoisin kokonaisuus.

Saapuminen Pirunroikan läpi Sarviniemeen

Hienoin kohde

Tänä vuonna hienoimman kohteen valitseminen ei ole vaikeaa. Se on ehdottomasti Jurmo, joka oli itseasiassa yksi kauden varsinaisista tavoitteista. Ainoa negatiivinen asia Jurmon suhteen oli, ettei Itämeren vedessä oikein tee mieli uida, kun on tottunut parempaan sisävesillä. Eri kohteet tarjoavat erilaisia asioita, ja Saimaalla esimerkiksi Suuri Lintusaari tarjoaa hyvän rannan uida lämpimänä kesäpäivänä.

Jurmon kylä

Mahtavin vesistö

Millään uudella vesialueella ei tullut tänä vuonna käytyä, vaikka alkuperäisissä suunnitelmissa se olikin mukana. Tänä kesänä kävimme Suur-Saimaalla, Itäisellä Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Niistä Suur-Saimaa tuntui jälleen mieluisammilta sen monien hiekkarantojen ja makean veden takia, mutta toki merellä purjehtimisessakin on oma viehätyksensä.

Uimista Suuren Lintusaaren heinolla hiekkarannalla

Upein kokemus

Upein kokemus oli purjehtia Saaristomerellä Jurmoon taittaen yhteensä 61 meripeninkulmaa kahden päivän aikana. Se on pienellä veneellä ihan hyvä saavutus perheen kanssa. Toki myös Saimaalla kesän viimeinen purjehdus Satamosaareen jäi mieleen kauniin auringonlaskun ja kuutamopurjehduksen ansiosta.

"Rännissä" matkalla kohti Jurmoa

Vaativin keli

Vaativin keli oli ilman muuta kesäkuun alussa, jolloin purjehdimme Sarviniemeen. Matkan aikana tuulennopeus liikkui 10 m/s molemmin puolin, mikä takasi monia jännittäviä hetkiä. Yksisuuntaisen purjehtimisen ansiosta keli oli kuitenkin hallinnassa koko ajan, paitsi poikkeuksena Ilkonsaarten jälkeen, jolloin death roll -tyyppinen kaatuminen ei ollut kaukana.

Noin kahdeksan solmun nopeudella Ilkonselällä alkukesästä

Paras hankinta

Paras hankinta oli uusi rullagenoan kiekko Sarastukseen. Sen suhteen varaosatoimitus oli nopea ja mutkaton, kiitos siitä Aero Luff Sparsin.

Rullagenoan kiekon vaihtaminen

Hyödyllisin taito

Purjehtiessa jo olemassa olevat taidot ovat lähinnä syvenneet. Niiden lisäksi olen edistänyt taustalla veneprojektia, jossa on tullut opittua monenlaista vanerin, epoksin ja rimojen kanssa työskentelystä. Toivottavasti vene saadaan vesille ensi kauden aikana.

Vesipaarlastin kansilevy puolikkaiden liimaaminen yhteen

Katse eteen päin

Kokemusta Wayfarerilla purjehtimisesta on kertynyt jo seitsemän kesän ajalta Sarastuksen kyydissä. Tämä kesä oli sekä kelien että yhteiskunnallisen tilanteen suhteen vähän erikoinen, joten saa nähdä, millainen ensi vuodesta tulee. Tavoitteena on tietenkin valloittaa uusia saaria ja toivottavasti uusia vesistöjäkin.

Katso myös: Pominnat kaudelta 2019
Pominnat kaudelta 2021