Likosenlahti - Sarviniemi

· Suur-Saimaa · Sarastus · 17 M

Kevätkesän viikonlopuille sattuvat kelit alkoivat turhauttaa, joten piti keksiä jotain luovaa. Päätimme tehdä lauantai aamupäivällä purjehduksen Likosenlahden venesatamasta Sarviniemeen siten, että vetoauto tulisi määränpäähän vastaan. Koska vaimoni oli vähän vajaakuntoinen, hän tarjoutui jäämään kotiin ja olemaan meitä vastassa. Lähdin siis tyttärien kanssa tekemään yksisuuntaisen purjehdusretken.

Lähtö Likosenlahdesta
Paikanmääritystä kartalta

Tavoitteena oli purjehtia myötätuulessa Sarviniemeen ennen kuin iltapäivän sateet saapuisivat. Navakka tuuli siivitti meitä varsin mukavalla nopeudella koko matkan.

Ilkonsaaret lähestyivät nopeasti myötätuulessa
Aallot olivat paikoitellen Saimaan mittakaavalla suuria

Nopeus oli Ilkonsaarten kohdilla välillä 6-7 solmua, eikä 8 solmuakaan ollut harvinaista. Vähän ennen Ilkonsaaria huippunopeudeksi oli GPX-tiedostoon tallentunut 8,7 solmua, joka on suurin nopeus, jonka Sarastuksella olemme saavuttaneet.

Ilkonsaaret menivät vauhdilla ohi
Bailerit imivät 8 solmun vauhdissa vettä erinomaisesti

Vaikka tuulen keskinopeus lähenteli usein 10 m/s ja puuskat 15 m/s, niin meno oli silti varsin hallittua ilman reiviäkin, koska purjehdimme myötätuulessa. Jos olisimme luovineet, olisivat tuuli ja pärskeet tehneet olon paljon kylmemmäksi.

Myhkiösaari
Ilkonsaaret jäivät nopeasti taakse

Ilkonselällä melkein koimme sellaisen death roll -tyylisen kaatumisen, kun aaltoa alas päin mennessä purjeen yläosa kallistui tarpeeksi eteen päin ja ohjaus muuttui epästabiiliksi. Siitä kuitenkin selvittiin säikähdyksellä. Sanotaan, että kaatuminen 12°C veteen keskellä tuulista järvenselkää ei olisi ollut kovin mukava tapa aloittaa kausi.

Näiden aikeista on välillä aika vaikea ottaa selvää...

Saavuimme Sarviniemeen Pirunroikan läpi. Tuuli oli navakkaa ihan viime metreille, minkä takia ennen rantautumista vaadittiin vähän akrobatiaa purjeiden laskemisessa ja rantaan melomisessa. Kaikki kuitenkin sujui melkein kuin elokuvissa.

Pirunroikan läpi Sarviniemeen
Saapuminen Sarviniemen etelänpuoleiseen lahteen
Purjeen laskeminen

Nostimme veneen vedestä ja paikkasimme sen trailerin päällä paluumatkaa varten. Kotiin ajaessa alkoi sataa kevyesti. Retki oli kaikista onnistunut ja jopa jännittäväkin, eikä kukaan juuri kastunut.

Likosenlahti - Sarviniemi