Poiminnat kaudelta 2018

Kahden vaatimattomamman kesän jälkeen saimme jälleen kokea todella lämpimän ja hienon purjehduskesän. Vedet lämpenivät toukokuussa ennätysnopeasti, mikä avasi pääsyn Saimaalle aikaisin. Ohessa on pohdintaa kauden kohokohdista ja pettymyksistä.

Sää

Sään puolesta kesä oli todellakin erinomainen, koska lämpöä riitti yllin kyllin ja tuultakin kohtuullisesti. Tuuliolosuhteiltaan paras keli oli Saaristomerellä Sandön reissulla, jolloin kahden tuulisemman päivän välissä oli rauhallisempi päivä, jolloin ei kuitankaan ollut tyyntä.

Heikoimmissa sääolosuhteissa pysymme mieluiten kotona. Ehkä kuitenkin vaativin keli oli Mustamaansyvän kohdalle ulottuvalla reissullamme. Silloin aallot kasvoivat 1,5 metrisiksi ja tuuli puhalsi lähdes 10 m/s Pietarin suunnasta avomerta pitkin. Takaisin Klamilaan päästyämme lisäksi saimme kokea kaatosadetta, mutta silloin sentään oli suojaa tarjolla.

Saaristomerellä mukavassa myötätuulessa

Hienoin kohde

Kaksi parasta kohdetta kesällä olivat Suuri Lintusaari ja Sandön. Ensimmäinen tarjosi mahtavan hitaasti syvenevän hiekkarannan, jossa helteisellä kelillä uiminen oli hyvin miellyttävä kokemus. Jälkimmäinen kohde sen sijaan tarjosi sisävesillä purjehtimiseen tottuneelle hiukan eksoottisemman ympäristön upeine hiekkalahtineen, erikoisine niemenkärkineen ja eteläisine kasvillisuuksineen.

Vaatimattomin kohde oli Pullikaisen Itäranta, joka oli tavallinen kapea kiviranta. Sinne päädyimme, koska navakan tuulen takia emme uskaltaneet yrittää Pullikaisen länsipuolelle tai laguuniin, joista pois pääseminen olisi ollut hyvin vaikeaa.

Sandön

Mahtavin vesistö

Saaristomeri Sandön-saareen kohdistuvalla reissulla oli meille uusi vesistö. Laajuuteensa ja meille ennen käymättömien kohteidensa takia siellä purjehtiminen oli jännittävä kokemus. Suur-Saimaa kuitenkin peittoaa kaikki meret makeiden uimavesiensä ansiosta.

Purjehdimme kesällä tasan kolmella vesistöllä, joista kaikki olivat hienoja. Heikoin vesistö jää valitsematta tänä vuonna.

Saaristomerta

Upein kokemus

Hienon kokemus oli helteisen päivän viettäminen Suuressa lintusaaressa. Tuuliolosuhteiden takia sen länsipuolen hiekkaranta oli suojainen, joten sinne pääsi tulemaan ja lähtemään sujuvasti.

Suoranaisesti ikävää kokemusta ei tänä vuonna ollut. Ehkä eniten jäi harmittamaan, että muiden kiireiden takia emme ehtineet purjehtimaan useammin.

Suuressa Lintusaaressa

Vaativin keli

Laajahiekasta palatessa ukkospuuskat tavoittivat meidät. Onneksi olimme Hietasaaren kohdalla, jonne pääsimme rajussa myötätuulessa odottamaan sään rauhoittumista.

Ukkospuuskien siivittämänä Suur-Saimaalla

Paras hankinta

Itäisen Saaristomeren alueen kattava kartta (merikarttasarja D) oli paras hankinta.

Hyödyllisin taito

Purjehdustaidoista ankkuroitumista harjoittelimme joka kerralla. Se ei sinällään ole uusi taito, mutta kokemuksen kerryttäminen erilaisissa paikoissa on eduksi.

Taka-Ruuhossa toukokuussa

Katse eteen päin

Sarastuksella olemme purjehtineet tähän mennessä viitenä kesänä, joista 2014 ja 2018 ovat olleet parhaita sään suhteen. Saa nähdä, mikä on pidemmän ajan trendi, koska ilmastomuutos vaikuttaa myös maailmanlaajuisesti purjehdussäähän. On vaikea kuvitella, että kesä voisi enää olla parempi kuin viimeisin.

Katso myös: Pominnat kaudelta 2017
Pominnat kaudelta 2019