Satamosaari

· Suur-Saimaa · Sarastus · 20 M

Sääennusteet olivat luvanneet helatorstain paikkeille jo hyvän aikaa sangen lämmintä keliä. Niinpä päätimme ajoittaa ensipurjehduksen sille päivälle. Talven jälkeen vesillelasku vaati hiukan kertausta, mutta meni kuitenkin ongelmitta läpi.

Päihänniemenselällä tuuli
Kätkytsaaren vierellä tuuli loppui hetkeksi

Alkumatkasta tuuli vaihteli noin 3 m/s ja tyynen välillä, mutta suoranaista lillumista ei silti ollut. Kätkytsaaren jälkeen tuuli voimistui noin 5 m/s paikkeille, jolla päästiin mukavasti melkein Satamosaareen.

Kun saavuimme Satamosaaren länsipuolella olevalle selälle, yltyi Lylynselältä puhaltava itätuuli navakaksi nostaen suhteellisen suuria vaahtopäisiä aaltoja. Arvioin tuulennopeuden olleen vähintään 10 m/s. Yritin rullata genoaa sisään, mutta se onnistui vain puoliksi, koska purjeen rullaus oli jäänyt tarkastamatta ennen lähtöä. Purjeita löysäämällä tilanne kuitenkin pysyi hallinnassa, mutta jännitystä silti riitti, koska tuuli oli aika pyörivää ja puuskittaista. Selvisimme viimein hiukan märkinä Satamosaaren laguuniin, jonne rantauduimme.

Satamosaaressa vihaisen tuulen jälkeen
Satamosaaressa

Aloimme lämmittää saunaa ja syödä eväitä. Sauna teki kyllä hyvää vilpoisan loppumatkan jälkeen. Nuorin tyttäreni ja vaimoni olivat jo aikaisemmin heittäneet talviturkin, joten nyt oli oma vuoroni. Saunomisen jälkeen oli mukava pukea kuivat vaihtovaatteet päälle.

Saunanlämmittämistä
Tuli paloi iloisesti kiukaassa

Paluumatkalla tuuli oli hivenen rauhoittunut, mutta puhalsi vielä Satamosaaren vieressä noin 8 m/s nopeudella. Se kuitenkin muuttui pohjoisviitalla tehdyn käänteisen jiipin jälkeen sivumyötäiseksi, mikä oli varsin helppoa ja hallittavaa menoa.

Raappi
Mönkeinen

Uusi kausi alkoi siis varsin vauhdikkaissa merkeissä. Hieno päivä meillä kuitenkin oli.