Kätkytsaari

· Suur-Saimaa · Sarastus · 7 M

Olimme ottaneet pari viikkoa lomaa touko-kesäkuulle ylioppilasjuhlien valmisteluun. Vaikka kaikkea kiirettä riitti vaikka muille jakaa, halusimme käyttää yhden päivän pieneen retkeen Saimaalla, koska ilma oli niin mahtava. Lähdimme vesille jättäen määränpään avoimeksi, koska eri lähteet antoivat hiukan erilaista tietoa tuulitilanteen kehittymisestä. Pidimme ensisijaisena kohteena Ilkonsaaria, mutta jos tuuli olisi heikkoa, valitsisimme lähemmän kohteen.

Vaimoni ehdotti, että rantautuisimme Päihänniemeen, koska hänellä oli jo nälkä ja nopeus oli aika vaatimaton. Saimme kuitenkin ajatuksen, että voisimme pitää evästauon Kätkytsaaressa, joka sijaitsee Päihänniemen edessä syväväylien risteyskohdan vieressä. Vaikka kyseinen saari onkin hyvin keskeisellä paikalla, se jollain tavalla on aina ollut reiteillämme paitsiossa. Nyt oli aika korjata tilanne.

Kätkytsaari

Rantauduimme saaren eteläkärkeen, jossa on pieni palanen sorarantaa ja epävirallinen nuotiopaikka. Koska tuuli puhalsi idän ja koillisen väliltä, oli eteläkärjen länsiranta täysin suojainen paikka veneelle.

Purjeen paketointia rantautumisen päätteeksi
Epävirallinen nuotiopaikka

Syötyämme eväsleivät ja raparperipiirakan teimme pienen tutkimusmatkan saaren majakalle. Katselimme myös suuren kivenlohkareen päältä venäläisen puukuormassa olevan rahtilaivan matkaa Saimaan kanavalta kohti Imatraa.

Kätkytsaaren majakka

Koska kesä oli vielä aluillaan, lintujen laulu hallitsi saaren metsän äänimaailmaa. Kielot kukkivat, ja joissain kuusissa oli komeita käpyjä.

Kuusessa näyttävännäköisiä käpyjä
Kielo kukkii

Järvivesi oli lämmennyt jo noin 20 asteeseen, joten uiminen tuntui suorastaan pakolliselta osalta retkeä. Soran ja sepelin sekainen ranta tarjosi suhteellisen hyvän paikan siirtyä veteen.

Uimassa 20°C vedessä
Sarastus ankkurissa

Syväväylää tuli pohjoisen suunnasta erikoisennäköinen kuljetus, joka muistutti jättikokoisia paristoja. Emme olleet koskaan nähneet moista saattuetta.

Erikoiskuljetus syväväylällä

Päätimme palata takaisin luiskalle, mutta purjehdimme ensin Kätkytsaaren ympäri. Sivutuuli liikutti venettä vähän yli neljän solmun nopeudella, joka tuntui toisaalta rennolta, toisaalta vauhdikkaalta.

Päätimme purjehduksen joskus puoli neljän aikaan, eli retkestä tuli harvinaisen lyhyt. Se ei kuitenkaan tarkoita, että meillä olisi ollut tylsää. Päivä oli hieno ja Kätkytsaari mielenkiintoinen uusi tuttavuus.