Kaito

· Suur-Saimaa · Sarastus · 13 M

Sääennuste lupasi kahden myrskyisän päivän välissä miellytävää keliä, joten teimme Sarastuksella päiväretken Kaitoon, joka sijaitsee etelästä tultaessa matalikkojen takana. Lounaistuuli mahdollisti purjehtimisen ilman tikkailua, minkä takia karikkojen ohi päästiin sujuvasti.

Kaito on saari, jota kattaa suurimmaksi osaksi luonnonsuojelualue. Lisäksi siellä on muutama yksityistä mökkiä, joiden rauhaa tulee kunnioittaa. Kaidon erikoisuus on oikeastaan keskellä saarea oleva kahden soistuneen lammen yhdistelmä, joiden välillä on kapea salmi. Mitään varsinaista luontopolkua saaressa ei ole, joten lampien tutkiminen vaatii aika paljon metsässä rämpimistä. Kaidon etelänpuoleinen hiekkaranta on mukava paikka. Kaidossa olisi pitänyt olla myös ulkohuussi, mutta jostain syystä sellaista emme löytäneet.

Tähän aikaan vuodesta Saimaalla on aika rauhallista, ainakin keskellä viikkoa. Taisimme nähdä retken aikana korkeintaan kaksi moottorivenettä ja nekin aika kaukaa. Itse pidän keväisessä ja alkukesäisessä metsämaisemassa vaaleanvihreän eri sävyistä, joita juuri lehteen puhjenneet lehtipuut tarjoavat ikivihreiden puiden rinnalla. Kuvaruudun väriavaruus ei oikein päästä sitä täysin oikeuksiinsa. Kesän edetessä sävyerot tasoittuvat.

Kaidonlammit
Kaidonlammit
Etelänpuoleinen ranta
Kaito monine nuotiopaikkoineen