Kaito

· Suur-Saimaa · Sarastus · 15 M

Toukokuun jälkipuolisko on upeaa aikaa ulkona: vihreän eri sävyt valtaavat alaa, valoisaa alkaa olla melkein kellon ympäri, lämpötilat ovat kesäisiä, hyönteisiä on vain vähän, lintujen laulu täyttää äänimaiseman, jne. Tänä vuonna tämän kaiken lisäksi purjehduskelit ovat alkaneet olla kohdallaan. Lähdin vanhimman tyttäremme kannsa kahdestaan vesille vähän sillä ajatuksella, että kohde valitaan todellisen tuulitilanteen mukaan.

Keli vaikutti lähtiessä leppoisalta
Laivakoira halusi varmistaa, että maata on näkyvissä

Alkumatkasta keli oli leppoisa, mutta silti antoi meille noin viiden solmun vauhdin, minkä takia päätimme valita kohteeksi Kaidon. Koska päivä oli jo varsin pitkällä, meillä ei ollut kovin paljoa aikaa käytettävissä ennen auringonlaskua.

Muuttoluodon kohdalla mittasimme pintaveden lämpötilan, joka oli mittaustemme mukaan 18°C. Se on varsin uskomaton lukema suhteellisen väljillä väsillä tähän aikaan vuodesta!

Muuttoluoto
Kaidon ranta lähestyy

Kaidossa lähinnä pidimme eväs tauon ennen lähtöä paluumatkalle. Saaressa oli tyhjä laituri, joten päätimme tehdä siihen kylkikiinnityksen ankkurin käyttämisen sijaan. Laituri oli sinällään hyvässä kunnossa, mutta sen sillasta ei voinut sanoa samaa.

Laiturille johtava silta oli remontin tarpeessa
Evästauko

Koska ranta oli tuulen puolella, jouduimme melomaan Kaidon matalikkojen ohi väljemmille vesille, ennen kuin pystyimme nostamaan purjeet. Tyttäreni halusi hoidella purjeita, joten vaihdoimme paikkoja. Oikein hyvin häneltä se meni alusta loppuun saakka.

Paluumatkalla vaihdoimme paikkoja
Takaisin veneluiskalla ennen auringonlaskua

Takaisin ehdimme ennen juuri auringonlaskua, mikä oli hyvä, koska en ollut muistanut ottaa mukaan hupparia enkä takkia, minkä takia viileys olisi voinut tulla vähitellen ongelmaksi. Kaiken kaikkiaan meillä oli mukava ensipurjehdus toukokuun puolivälin kohdalla, mikä on erinomainen aika avata purjehduskausi.