Poiminnat kaudelta 2023

Purjehduskausi loppui jo kuukausia sitten, ja talvi alkoi aikaisin. Viime kesä oli itse asiassa kymmenes kesä, jona purjehdimme Sarastuksella Saimaalla. Ehkäpä sitä voisi sen takia pitää jonkinlaisena juhlavuotena.

Sää

Sään puolesta kausi oli aika omalaatuinen. Toukokuussa oli koleaa, mikä viivästytti ensipurjehdusta. Kesäkuussa kelit paranivat huomattavasti, mutta valitettavasti meillä oli melkein jokainen viikonloppu varattu muihin menoihin. Heinäkuussa alkoi kesäloma, mutta sää muuttui epävakaiseksi, mikä jälleen hillitsi haluja lähteä järvelle. Elokuuhun mennessä kelit kuitenkin paranivat jälleen tarjoten parempia veneilykelejä, mutta toki töiden alkaminen ja muut kiireet painoivat jälleen päälle. Paras purjehduskeli varmaan ajoittui Värrätsaaren reissulle, joka oli heinäkuun puolivälissä. Silloin oli tuulen ja lämmön tasapaino lähimpänä ihanteellista.

Heinäkuista Värrätsaaren etelään avautuvaa hiekkarantaa

Hienoin kohde

Saimaalla kävimme monissa hienoissa saarissa, joista kahdessa oli sauna makean veden ääressä. Vaikka ne omalla tavallaan ovat erittäin hienoja kohteita, tänä vuonna meidän sisävesipurjehtijoiden näkökulmasta Kaunissaari oli eksoottisin kohde, vaikka vierailu siellä oli aika lyhyt tiukan aikataulun takia.

Kaunissaaren etelärantaa

Mahtavin vesistö

Kävimme kauden aikana vain kahdella vesistöllä: Saimaalla ja itäisellä Suomenlahdella. Näistä kahdesta valitsen tänäkin vuonna Suur-Saimaan, koska sen makeat vedet ja hiekkarannat tarjoavat hienon ympäristön uimiselle. Siellä on myös monipuolisesti erilaisia kohteita ja veneilyreittejä lähellä veneluiskia.

Satamosaaren laguunia

Upein kokemus

Ehkä hienoin kokemus oli Liittokiven kiertäminen reippaassa tuulessa. Siinä tunsi saavuttaneensa vuosia mielessä olleen tavoitteen, ja toisaalta näki tuon salaperäisen kallioluodon omin silmin läheltä.

Liittokivi Liittokivenselällä Värrätsaaren luoteispuolella

Vaativin keli

Yleensä vaativin keli on sellainen, kun tuulee liikaa. Tämän kauden suhteen tilanne oli usein päinvastainen. Kaunissaaren reissulla tuuli oli aika vaisua suurimman osan matkaa, mikä hiukan turhautti, eikä tilannetta yhtään auttanut loppumatkasta alkanut sade.

Kaunissaaren koillispuolella loppui tuuli

Paras hankinta

Veneeseen en tänäkään vuonna hankkinut mitään uutta. Purjejollalla liikkuminen on edullinen harrastus, että merkittävin meno on yleensä vetoauton polttoaine. Saarissa olevien saunojen käytöstä myös tulee maksaa.

Taka-Ruuhon sauna

Hyödyllisin taito

Kaunissaaren retkellä ensimmäistä kertaa rantauduimme muuhun kuin luonnonsatamaan, mikä saattaa kuulostaa yllättävältä näin kymmenen vuoden purjehtimisen jälkeen. Siinä sai hiukan kokemusta paikallisista käytännöistä, jotka tosin oli automatisoitu varsin pitkälle.

Kaunissaaren satama, jossa myös Sarastus on laiturissa

Katse eteen päin

Tätä kirjoittaessa talvipäivänseisaus on jo takana, mikä tarkoittaa päivän pitenemistä vähitellen. Sitä puolestaan seuraa ennen pitkää jäiden lähteminen ja veden lämpeneminen. Toivotaan, että seuraavan kauden kelit olisivat paremmat kuin viime kauden, koska monia uusia seikkailuja on jo mielessä.

Auringonkukkapeltoa kesällä

Katso myös: Pominnat kaudelta 2022