Äyrätsalo

· Suur-Saimaa · Sarastus · 17 M

Puumalaan menevän salmen rannalla sijaitsee Äyrätsalon saari, joka on maastonmuodoiltaan yksi eteläisen Saimaan erikoisimpia paikkoja. Saaren länsirannalla on pitkä laguuni, jonka sisäänkäynti on noin 1,5 metrin syvyinen. Laguunin keskikohta on puolestaan syvimmillään lähes 10 metrin luokkaa. Sen pohjukassa on pieni hiekkaranta, josta on mukava lähteä uimaan. Laguunia rajaavan niemen eteläpuolella on pidempi ja aurinkoisempi ranta, joka soveltuu erinomaisesti uimiseen ja auringonlaskun ihailuun.

Menomatkalla tuuli oli aluksi hyvin vaatimaton vastoin säätiedotusta, mutta noin kahdessa tunnissa alkoi puhaltaa reippaasti lännestä. Matka sujui hyvin ja Äyrätsalossa aika meni syödessä, saarta tutkiessa, uidessa ja mustikoita syödessä. Paluu matkalla tuuli oli aluksi navakkaa, mutta keventyi iltaa kohden.

Täytyy sanoa, että käsitykseni GPS-pohjaisen sijainninmäärittelyn tarkkuudesta koki hienoisen kolauksen, kun huomasin Ruunaluodon vieressä sijainnin olevan puhelimen mukaan noin 40 metriä etelämpänä suoraan matalikon päällä, vaikka olimme kiertäneet matalikon kiertämällä vihreän viitan pohjoispuolelta. Myöhemmin tutkin asiaa tarkemmin, ja näyttää siltä, että Navionicsin kartat eivät ole ajantasalla viittojen sijainnin osalta. Molemmat vihreät viitat ovat virallisissa merikartoissa hieman lähempänä toisiaan. Ehkäpä tämä on syynä siihen, miksi Garmin ”kieltää” käyttämästä karttojaan navigointiin.

Äyrätsalon hiekkarantaa
Tämä rauta-alus oli Ristiinasta
Virkistävää pulikointia Äyrätsalon laguunissa
Viittojen paikat olivat väärin sähköisessä kartassa
Yö lähestyi