Jollia aikuisille

Vene-lehden heinäkuun numerossa (8|2014) oli mielenkiintoinen artikkeli, jossa vertailtiin kolmea Suomessa suosittua isoa purjejollaa. Mukana olivat Windmill, Vikla ja Lightning, joilla jokaisella on omat erityisominaisuutensa. Wayfarer-purjejollan omistajana jäin tietysti kaipaamaan neljättä venettä vertailuun, mutta oikein mielenkiinoista luettavaa artikkeli silti oli. Viime syksynä kävin itsekin erilaisia jollavaihtoehtoja läpi ja loppusuoralle selvisivät Lightning ja Wayfarer.

Sivulla 24 on taulukko, johon ”täydennän” alla yhden sarakkeen lisää. Itselläni on purjehduskokemusta kyseisistä kolmikosta vain Windmill-jollasta, joten minään lopullisena totuutena etenkään purjehdusominaisuudet riviä ei kannata pitää.

Wayfarer
Suunnitteluvuosi 1957
Sopivimmat käyttötarkoitukset Ratapurjehdukseen, mökkiveneeksi, aikuisten purjehduskouluun
Purjehdusominaisuudet Vakaa ja turvallisenoloinen
Erityistä Suosittu monissa maissa, ylitetty meriä
Kisamiehistön määrä 2
Purjeet Isopurje, genoa, spinaakkeri
Pituus 4,8 m
Paino 169 kg
Purjepinta-ala 11,0 m², spinaakkeri 13,5 m²
Syväys köli alhaalla 1,17 m
Hinta Uusi noin 15 000 euroa, käytetty alkaen 2 000 €
Luokkaliitto (ei Suomessa)

Kannattaa korostaa, että Wayfarer on hyvin harvinainen Suomessa jostain syystä. Kilpakäyttöön sitä ei kannata hankkia, ellei ole aikaa ja rahaa käydä Tanskassa, Hollannissa tai Englannissa kisoissa. Sen rakentamiseen on tällä hetkellä yksinoikeus brittiläisellä Hartley Boats Limited -veneveistämöllä. Canadassa sitä valmistetaan tosin myös kloonina, joka tunnetaan nimellä CL-16. Jos haluaa rakentaa purjenumerollisen Wayfarer-veneen itse, on parasta ostaa sellainen ”remonttimiehen unelma” ja uudelleenrakentaa se sitten puhtaalta pöydältä. Tätä lähestytapaa suositellaan Mike’s Wooden Wayfarer Restoration Manual -ohjeessa. Alkuperäisen ”unelman” voi sitten polttaa vaikka juhannuskokkona, kun uusi on valmis. Käytettyjen veneiden markkinat ovat hyvin aktiiviset Englannissa, josta itsekin kävin veneeni hakemassa.

Vene-lehden artikkeli on mukavaa lukemista, koska siinä on hyvää perustietoa purjejollailusta Suomessa. Ehkäpä joku niistä kolmesta on sinulle sopivin vaihtoehto.