Dyneema-nostin

· Sarastus

Sarastuksen isopurjeen nostin (eli falli) oli metallivaijeri, jonka toisessa päässä oli naru apuna. Metallivaijerissa on lenkki, joka kiinnitetään maston kyljessä olevaan räkkiin. Jostain syystä kilpapurjehtijat pitävät tästä järjestelystä, mutta itse koin sen hankalaksi etenkin siinä vaiheessa, kun vaijeri lukitaan räkkiin purjeen nostamisen jälkeen. Monet retkipurjehtijat korvaavat metallivaijerin köydellä, mikä on paitsi helpompi ratkaisu, niin myös mahdollistaa purjeen reivaamisen. Kiinteänpituinen vaijeri soveltuu reivaamiseen huonosti.

Hankin uuden 4 mm dyneemaköyden nostimeksi, köysilukon sitä varten (CL203), alumiinisia vetoniittejä (4,0×16 mm), uuden isopurjeen reivirei’illä ja narua reivinaruksi. Vaikka kaikki ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa, muutoksen tekeminen oli silti suhteellisen suoraviivainen homma. Suunnitteluun ja tiedon etsimiseen meni varmasti moninkertaisesti aikaa.

Sitten vaan kokeilemaan reivaamista!

Clamcleat CL203 + Cleamcleat Keeper
Maston juuri
Maston huippu
Nostinsolmu on kätevä
Dyneema-köysi