Vestas Wind karilla

Volvo Ocean Race on todennäköisesti maailman seuratuin maailman ympäri tehtävä purjehuduskilpailu, joka kestää useita kalenterikuukausia, ja jota purjehditaan kolmen vuoden välein. Tämäntalvinen kisa alkoi lokakuun 19. päivä 2014 Alicantesta Espanjasta ja päättyy kesäkuussa 2015 Göterborgiin Ruotsiin. Tiimejä on seitsemän ja ne purjehtivat tietyn maan lipun alla, vaikka pääsääntöisesti niiden miehistö on monikansallinen. Ainut sallittu veneluokka on Volvo Ocean 65, joka on 67 jalkaa (20,4 m) pitkä ja 10 750 kg painava huippuluokan purjevene kaikkine moderneine hienouksineen. Tiimien matkaa voi seurata lähes reaaliajassa nettisivulla tai älypuhelimella. Lisäksi kisastudio tuottaa useita videoita tiimien vaiheista päivittäin ja niitä voi kätevästi katsoa Volvo Ocean Race -sivulta Youtubessa.

Tiimit purjehtivat onnistuneesti Atlantin poikki Kapkaupunkiin, josta matka jatkui kohti Abu Dhabia Arabiemiirikuntien liitossa. Mauritiuksen ohittamisen jälkeen Vestas Wind -tiimi sai kuitenkin kokea kauhunhetkiä veneen haaksirikkoutuessa Cargados Carajos tai St. Brandon -nimellä tunnetulle matalikolle keskellä Intian valtamertä. Kenelläkään ei oikein tunnu olevan selvää käsitystä siitä, miten maailman parhaille purjehtijoille, joilla on käytettävissä huippunavigointijärjestelmät, voi tapahtua tällaista. Ohessa on video, jossa on harvinaislaatuista nauhoitusta tapahtumien kulusta pimeällä veneen kannella.

Videolta voi kuulla keskustelun kulun suunnilleen näin:

We are passing… We are getting on top of the Shoals right now.

40 meters deep

Tämän jälkeen kuluu noin 25 sekuntia, jonka jälkeen kuuluu valtava rysäys, joka vavisuttaa koko venettä.

THERE IS A BIG ROCK HERE GUYS! THERE IS A ROCK! FAR! WHAT IS IT?!

Kuluu noin 34 sekuntia ja seuraa vielä pahempi rysähdys. Vestas Wind -tiimin matka päättyy siihen. Miehistö viettää yön veneessä ja evakuoituu aamun sarastaessa odottamaan pelastajia. Myöhemmin he palaavat veneeseen poistamaan hylystä kaikki ympäristölle vaaralliset laitteet ja nesteet. Saa nähdä, saadaanko vene kuntoon kisan komatta etappia varten, joka lähtee Abu Dhabista, vai onko tiimin kilpailu kilpailtu. Onneksi kenellekään ei käynyt pahasti, vaan miehistö selvisi turvallisesti Mauritiukseen muutamaan naarmua ja mustelmaa lukuun ottamatta. Täytyy sanoa, että kapteenin toiminta oli oikein ihaltavaa koko onnettomuuden ajan.

Olisi mielenkiintoista saada tietää onnettomuuden juurisyy. Tekniikka kuulema toimi ja videon perusteella miehistö oli jossain määrin tietoinen matalikosta, mutta mikä meni pieleen? No, inhimillisiä erehdyksiä sattuu jopa huipputasolla, etenkin kun purjehditaan väsyneenä yöaikaan oman jaksamisen äärirajoilla.

Matalikkoa Navionicsin web-kartasta tutkiessa ei voi olla kiinnittämättä huomiota eri zoomitasojen eroihin. Kun zoomaa vain vähän pois päin, näyttää koko matalikko lähes olemattomalta. Vuorovesi myös vaikuttaa sen laajuuteen suuresti.

Sarastuksella kesällä purjehtiessa huomasin itsekin, että monet kivet näkyvät vasta todella suurella suurennoksella mobiilikarttasovelluksessa. Ehkäpä se on syynä siihen, miksi valmistaja hyväksyttää ei saa käyttää navigointii -tyyliset ehdot joka kerran sovellusta avattaessa.

Jatkan Volvo Ocean Racen seuraamista mielenkiinnolla ja toivon, että Vestas Wind -tiimi voisi liittyä muiden joukkoon mahdollisimman pian. Vaikka kilpaileminen ei itseäni hirveästi kiinnostakaan, on jännittävää seurata oloja, kokemuksia ja tuntemuksia maailman suurilla vesillä, joissa luonnonvoimien vaikutus voi olla ihan eri kertaluokkaa kotivesiin verrattuna.

Päivitys 1: Team Vestas Windin lehdistötiedote Abu Dhabissa

Päivitys 2: Navigaattori Wouter Verbraakin haastattelu

Päivitys 3: Veneen siirtäminen riutalta pois rahtilaivassa