Keväänmerkit

Ensin lienee hyvä todeta, ettei ole syytä huoleen, sillä tämä ei tule olemaan kukkablogi. [Leskenlehtien] ilmestyminen maaliskuun lopulla on kuitenkin täällä päin Suomea sen verran harvinainen ilmiö, että se on syytä mainita, etenkin kun se on kevään ensimmäinen kukka. Yleensä niitä alkaa näkyä meillä päin huhtikuun lopulla tai viimeistään toukokuun alussa. Niiden ilmestyminen on suurehko paikallinen uutinen, joka usein noteerataan tiedotusvälineissäkin.

Helsingin yliopisto on julkaissut kasviatlaksessaan myös leskenlehden (tussilago farfara) [yleisyyskartan], josta voi nähdä sen olevan yleinen kukka koko eteläisessä Suomessa osaa Pohjanmaata lukuunottamatta. Itseäni yllätti vähän se, ettei sitä juuri esiinny Lapissa. Mutta onhan siellä paljon muuta hienoa nähtävää.

Kevätpäiväntasaus on jo takana ja kellojakin siirrettiin viime yönä. Ensimmäisten kukkien ilmestyminen on niihin verrattuna kuitenkin jo varsin konkreettinen merkki lähestyvästä purjehduskaudesta.

Leskenlehti maaliskuussa
[Leskenlehtien]: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/leskenlehti [yleisyyskartan]: http://koivu.luomus.fi/kasviatlas/maps.php?taxon=43406